Danas u 16.22 h stiže nam jesen. Mnogi se baš i ne raduju jer ih jesen asocira na kišu i hladnoću, ali je uvek bolje stvari posmatrati sa vedrije strane. Miris pečene paprike, žuto-crveno lišće i divne jesenje ruže koje nas ovih dana mame sa pijaca i cvećara mogu nam poboljšati raspoloženje. Ukoliko planirate da ih posadite, a niste baš sigurni kako, podeliću sa Vama par saveta za njihovo sadjenje i negu. Nisu zahtevne , a vraćaju osmeh na lice.

  1. Prilikom izbora, uvek birajte one loptastog oblika i obratite pažnju na dno saksije (koren ne bi smeo da bude izvan saksije).
  2. Razmak na koji ih sadite treba da bude oko 40 cm, a ako ih sadite u saksije onda birajte veće da bi se biljka pravilno razvijala i širila.
  3. Više vole sunce i sarenu hladovinu.
  4. Cvetaju od poznog leta do kraja jeseni.
  5. Sezonu cvetanja hrizanteme možete produžiti redovnim otkidanjem cvetnih glavica koje su se osušile i prihranjivanjem tečnim đubrivom u periodu intenzivnog cvetanja.
  6. Posle cvetanja, potrebno je skratiti stabljike na oko 20 cm, a krajem sezone biljka se seče drastično, gotovo do zemlje, i polako isušuje dodavanjem sve manje količine vode.
  7. Hrizanteme u bašti tokom zime treba pokriti sa 10 do 15cm debelim slojem malča, borovih iglica i slame. Na proleće, kada prvi zeleni izdanci izrastu oko 10 do 15 cm, potrebno je malo skratiti vrhove. Ako je zasađena u saksiji krajem decembra presadite ih u novu, svežu zemlju. Za prezimljavanje hrizantemi treba obezbediti svetlo, hladno mesto, temperature od 6 do 8 °C uz povremeno zalivanje.

Po feng šuiju, hrizantema je simbol sreće i bezbrižnog života, veruje se da u dom donosi radost i veselje.