Ah, ta Orhideja! Godinama unazad im se divim, ali se dugo nisam usuđivala da kupim jednu za sebe jer pripadam kategoriji žena cvetoubica.

Naravno, prvu orhideju koju sam dobila na poklon uvenula je za dvadesetak dana. Prošlo je neko vreme i odlučila sam da joj pružim još jednu šansu,

ili možda obrnuto, orhideja je odlučila da meni da još jednu šansu. Evo kako sam uspela:

Prvi uslov za gajenje Orhideje je mesto.

Idealno mesto u mom slučaju je istočna strana na prozoru iza prozirne zavese. Većina orhideja  ne voli direkto sunce, te je najbolje odmaknuti je od

prozora na kojem ima dosta direktnog sunca. Boja listova je dobar pokazatelj količine svetlosti koju biljka dobija. Zdrava orhideja bi trebalo da ima svetlo zelene,

zdrave listove. Tamno zeleno lišće ukazuje da biljka dobija nedovoljno svetlosti, a žućkasti da ga ima previše.

Drugi ne manje važan uslov je pravilno zalivanje.

Postoji nekoliko trikova za zalivanje koje sam čula od ljudi kojima Orhideje odlično uspevaju, a ja sam se odlučila za kombinaciju.

  1. Potapanje korena (cela plastična providna saksija) u duboku posudu sa vodom 15ak minuta na svakih 7-10 dana.
  2. Umesto zalivanja preporučuje se da se u saksiju sa orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvetati.
  3. Klasično zalivanje

Za koji god način zalivanja da se odlučite bitno je da znate da nikako ne smete da preterate sa zalivanjem, zadržavanje vode može da uguši Vašu Orhideju.

Upravo iz tog razloga postoje posebne saksije za orhideje sa  rezervoarom za višak vode. Zalivanje se preporučuje na 7-10 dana, zavisno od temperature.

Zalivati tek kada se zemlja počne sušiti.

Treći uslov je temperatura.

Orhidejama najviše odgovara temperatura od 17 -30 °C. Često provetravanje prostorije doprineće zdravlju orhideje jer se na taj način sprečava pojava raznih bolesti.

Kada prođe cvet ne očajavajte, vaša orhideja ne umire niti je realno da cveta 12 meseci u godini. Period cvetanja traje od 4 do 12 nedelja, a uz dobru negu  ona će cvetati

2-3 puta godišnje. Proces cvetanja kreće kada temperatura krene da oscilira za više od 5 ℃ preko noći u odnosu na dan (17-30℃), a da bi podstakli cvetanje preko leta

dobro je noću držati otvoren prozor na kome se orhideja nalazi ili na nekoliko dana preneti cvet na mesto gde je temperatura niža za 5 ℃.

Četvrti uslov su prehrana i odgovarajuća zemlja.

Đubrivo je od velike pomoći za uzgoj i cvetanje orhideja. Preko zime je period mirovanja i prehrana se ne koristi. Čim krenu da niču mladice i novi listovi kreće se sa prehranom.

Koristi se prilikom svakog drugog zalivanja. Najbolje je koristiti đubriva specijalno namenjena za đubrenje orhideja ili ona koja sadrže više fosfora pošto on podstiče cvetanje.

Ja najčešće koristim Platella tečno đubrivo za cvet.

Što se tiče zemlje za sađenje orhideja, njoj je potrebna posebna mešavina kore drveta, mahovine i kamenčića. Nikako nemojte koristiti običnu zemlju za cveće.

Peti uslov je naravno ljubav prema cveću, ni pesmica nije na odmet.

 

 

orchideenpflege-1orchideenpflege-2